Förslag om vårdplikt får kritik

Allmän vårdplikt skulle kunna lösa bristen på personal i äldreomsorgen i framtiden, anser en av Sveriges ledande forskare inom äldreomsorgen, docent Mårten Lagergren. Men förslaget får kritik, både från fackförbundet Kommunal och arbetsgivarsidans Kommunförbundet.
Förslaget om vårdplikt är att nedvärdera de som jobbar med äldrevård i dag, säger Elisabet Brolin, chef för vård och omsorg på Kommunal. – Det krävs ju kunskap för att jobba i det här yrket, det är ingenting man kan komma från gatan och göra. Signalerna ut är ju att det går att gå in och jobba och det behövs ingen kunskap alls. Mårten Lagergrens förslag är inte nytt, och kommer upp med jämna mellanrum i debatten. Det handlar om ett slags alternativ värnplikt, då unga män och kvinnor under en kortare period skulle kunna tjänstgöra som medhjälpare inom till exempel äldreomsorgen. Lagergren menar att det finns mycket som ungdomarna skulle kunna uträtta, inte minst eftersom en del av personalen inom äldreomsorgen idag saknar kvalificerad utbildning, Men det argumentet får Kommunförbundets direktör för äldreomsorgen, Britta Rundström, att reagera. – Vården är ett kvalificerat yrke och kommer att bli alltmer kvalificerat så jag tror inte alls på den här idén. Det duger ju inte alls att säga att det finns väldigt många som inte har utbildning idag. Vi pekar ju på att detta är ett problem, man måste ju se till att de får en utbildning de som inte har det. Man kan ju inte vara så att man gör tvärtom och säger att eftersom det är så många som inte har adekvat utbildning då kan vi använda ännu fler som inte har det. Men Mårten Lagergren menar att förslaget inte bara handlar om att avlasta äldrevården. – Det är ju inte bara fråga om att det ska utföras ett arbete utan kanske också lika mycket personlig utveckling. I ett samhälle för alla åldrar ska ju alla generationer samverka och se varandras problem och varandras möjligheter. Ute i själva äldreomsorgen är synen på vårdplikt aningen mer positiv än hos fack och arbetsgivare. Bodil Södersten är sjuksköterska på Katarinagårdens äldreboende i Stockholm. Hon är kluven till förslaget.: – Fördelen kan vara att många får en inblick, alltså se vad det innebär att vara gammal och sjuk och de hjälpbehov man har. Men samtidigt kan jag tycka att man behöver väldigt mycket kunskap inom äldreomsorgen.
Susan Ritzén

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".