Sambon försökte polisanmäla den åtalade

Den kvinna som står åtalad för mord på två barn och mordförsök på deras mamma i Arboga har sedan två år tillbaka flera gånger kontaktat mammans sambo. Han berättade på fredagen att han försökt anmäla henne till polisen för trakasserier.

Det berättade mannen i förhör med åklagare vid tingsrätten i Köping på fredagen.

– Vad tänker människan, vad är det som pågår i hennes hjärna, hur kan en människa vara så enormt besatt, säger sambon.

Mammans sambo berättar på fredagen, under rättegångens tredje dag, hur han träffade den misstänkta kvinnan under en solsemester för två år sedan och hur hon efter att han avslutat relationen gång på gång fortsatte kontakta honom.

Bland annat ska hon vid ett par tillfällen hört av sig till honom i samband med att hon försökt begå självmord. Sambon berättar också att han försökt anmäla henne till polisen för trakasserier.

Enligt åklagarsidan visar detta att den misstänkta kvinnan haft ett tydligt motiv till brottet i form av svartsjuka och ilska över att tidigare blivit lämnad av honom, och enligt sambon har hon också beskyllt honom för att hon mått dåligt.

– Det var mitt fel att hon mådde så dåligt, det var mitt fel att hon hade legat inne på sjukhus, eller ”the hospital”, som hon sa, om det är sjukhus eller psykvård, det vet jag inte, berättade sambon.

Mammans sambo beskriver också sin blogg för rätten. En slags loggbok på internet där han under en tid skrivit ned funderingar och lagt upp bilder. Bland annat lade han upp foton på det hus som han och mamman skulle flytta in i och där de bodde när brottet senare skedde där.

Enligt åklagaren hade den misstänkta kvinnan dessa bilder på sin dator som polisen beslagtagit.

Den misstänkta kvinnans försvarsadvokat Per-Ingvar Ekblad har tidigare påpekat att sambons samtal med mamman efter brottet kan vara av stor vikt då mamman i sin minnesbearbetning varit lätt att påverka. Men enligt sambon har han följt polisens strikta order om att inte berätta något om utredningen för henne.

– Om hon då ställer en fråga till mig, till exempel om var jag var den dagen, har jag svarat att, jag vet inte, det är du som ska minnas, försök att minnas, berättar sambon.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista