Reserestriktioner för hivsmittade

Imorgon, söndag, inleds den internationella aidskonferensen som i år hålls i Mexiko. Fortfarande är rädslan för hivsmitta och de hivsmittade stor runt om i världen, och för de svenskar som reser dit blir vägen lite besvärlig.

USA:s president George Bush meddelade i veckan att USA ska lätta på sitt inresestopp för utlänningar med hiv, men det är fortfarande kvar liksom i många andra länder.

Inger Forsgren är ordförande från föreningen Hiv-Sverige som skickar flera representanter till Mexiko.

– Jag tror att det är 43 olika länder där det finns olika sorts restriktioner. Men till USA får vi inte åka överhuvudtaget. Nu till Mexicokonferensen får vi inte mellanlanda i USA utan vi får hitta på andra resvägar för att landa i Mexiko till slut.

Även om USA nu vill lätta på sina reserestriktioner så är det många länder som fortfarande har speciella föreskrifter för hivsmittade personer som vill resa in i landet.

Men det är bara en av många situationer då hivpositiva diskrimineras på grund av viruset.

Inger Forsgren säger att de största fördomarna, något förvånande, finns inom sjukvården. För några månader gick hon till läkaren för att få penicillin för en öron inflammation.

– Sjuksköterskan rusade ut. Sedan kom hon och läkaren fullt skyddsmunderade med visir ansiktsmask gummihandskar och platsförkläde. Det är 2008 i Sverige och inom sjukvården är man inte mer mobiliserad och vet vad hiv är, utan de är helt hysteriska på vissa håll och på vissa håll är de jättebra, säger Inger Forsgren.

Det är situationer som den här som konferensen som inleds i Mexico på söndag ska ta upp. Men diskrimineringsfrågor, vaccinstudier och läkemedelsdiskussioner samlas under ett och samma tak. Även om hivsmittade världen över deltar så är en viktig fråga också det förebyggande arbetet mot hiv.

Andelen nya smittade minskar generellt i världen, men samtidigt ökar antalet hivpositiva i länder där det tidigare gått stadigt neråt, däribland Sverige och flera andra europeiska stater. En ny rapport från FN-organet Unaids menar på att det preventiva arbetet har varit alltför fyrkantigt, och inte sett till de lokala kontexterna i respektive land. Något som Jukka Aminoff från hivorganisationen Noaks Ark här i Sverige håller med om.

– Tidigare har vi kanske sett på förebyggandet av hiv kanske lite enkelspårigt med bara en typ av program som har multiplicerats över hela världen. Insikten om att vi kanske måste titta lite mer nyanserat på behoven ökar, säger Jukka Aminoff.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista