SVT backar om OS-avgift för kommuner

Sveriges Television ändrar sig och tänker inte ta ut en avgift för bland annat offentliga vårdinrättningar som vill visa OS på tv. SVT kommer dock att se över ett avgiftssystem för kommande tävlingar.

– Vi tar tillbaka kraven på avgifter för kommuner och landsting. Det är ett krav som är helt enligt de regler och rättigheter som finns och som används på tv-marknaden och av andra tv-bolag. Men SVT har ju tidigare inte tagit ut sådana här avgifter från kommuner och landsting och därför kan det ha uppstått oklarheter om vad som egentligen gäller, säger SVT:s programdirektör Jan Axelsson.

SVT har i ett brev till alla kommuner och landsting skrivit att bland annat sjukhus och kontor som vill visa OS offentligt på tv ska betala en avgift på minst 3 000 kronor till Sveriges television.

Motiveringen var att allt som är ett offentligt framförande av OS ska beläggas med avgift.

Men nu backar alltså SVT från kravet på betalning för kommuner och landsting men näringsidkare som visar OS-tävlingarna får fortsättningsvis betala en avgift.

Anders Knape, ordförande för Sveriges kommuner och landsting, anser att kravet på avgift kan motiveras för just inkomstbringande verksamhet som restauranger och barer, men inte för allmänna men ändå slutna institutioner som hem för äldre och fängelser. Han är lättad över SVT:s beslut att dra tillbaka avgiften för OS, trots att SVT kommer att överväga avgifter för kommande tävlingar.

– Vi är beredda från Sverige kommuner och landsting at föra ett resonemang med SVT precis som med andra aktörer på det här området. Men jag upplever ändå att förnuftet har segrat i den här delen, såhär långt, säger Anders Knape.

Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista