Dolda sorkskador dyrbara för skogsägare

Många skogsägare har fått sina skogsplanteringar uppätna av sorkar utan att veta om det. På vissa nyplanteringar i Jämtland är tre av fyra plantor borta utan att den som äger skogen har upptäckt eller anmält skadan, enligt Skogsstyrelsen.

– Man kommer ut på ett planterat hygge, man vet att det är planterat men det är absolut ingenting kvar. Man tänker, visst var det väl här de satte plantor i fjol, säger Per-Olof Ringnér på Skogsstyrelsen i Östersund.

– Man hittar inte en planta. Jo, man hittar lite spillning av sork och gräver man finner man den här rotklumpen till plantan och i vissa fall kan man också hitta små käppar som sticker upp ur backen, om det är ettåriga plantor. Är de lite äldre, då ser man ju lite vita käppar som sticker upp här och var. Men det är inte alldeles lätt att se att det är en sorkskada ibland, fortsätter han.

Vi vandrar över Heike Hedlunds marker i Husås tre mil norr om Östersund. För tre år sedan planterade han granskog här. Nu är det svårt att över huvud taget upptäcka någon enda liten planta.

– Ja, som intresserad som jag verkligen är, så är det ju dystert helt enkelt att se den här bedrövelsen. Som tur är, förr så var ju inte sorkangreppen så täta. Men nu har de ju kommit med bara mindre än tre års mellanrum, säger Heike Hedlund.

När det blir tätt mellan sorkåren hinner inte de unga plantorna växa till sig och det finns exempel på hyggen som fått planteras om både två och tre gånger. De senaste åren har sorkarna också börjat angripa andra träd än tall.

– De här sista angreppen vi har haft, där har faktiskt granen varit kanske mest drabbad och det har varit lite anmärkningsvärt. Och riktigt vad det beror på kan jag inte svara på. Men en förändring i valet av föda tycker jag mig kunna skönja i alla fall. Granplanteringarna är fullständigt förödda på många ställen här i centrala Jämtland, säger Per-Olof Ringnér på Skogsstyrelsen.

Han är orolig inför den kommande vintern eftersom sorkstammen inte verkar minska.

– I våras var jag ute på flera planteringar och tittade. Det sprang sork lite överallt. Jag vet folk som såg fem-sex sorkar i samma blickfång så vad som händer kommande vinter, det kan bli en rysare, säger Per-Olof Ringnér på Skogsstyrelsen.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista