Första maj blir tufft för regeringen

Regeringen kommer att få hård kritik från de egna leden på första maj. Det säger arbetslivsminister Hans Karlsson. Det handlar om den sänkta ersättningen till långtidssjukskrivna.
Hans Karlsson hade helst velat slippa genomföra besparingar för de sjukskrivna, men då hade ett antal miljarder saknats i statsbudgeten. Nu tvingas han istället försvara regeringens besparingar. – Jag kommer att få skäll och kritik som fackminister och regeringen kommer att få skäll och kritik för åtgärder vi har gjort, säger han. Vår uppgift är att förklara och argumentera för den politik som vi bedriver och försvara sysselsättning och minskad arbetslöshet. Det tänker jag göra på första maj. Hans Karlsson ska tala i Västervik på första maj. Det bistra besked som kom i vårbudgeten med sänkta ersättningar för de långtidssjukskrivna ville han inte genomföra. Men besparingskrav tvingade fram beslutet, säger han. Hans Karlsson var tidigare avtalssekreterare för LO-medlemmarna, som han nu anser har anledning vara besvikna. – Mitt svar kommer att vara: låt oss hjälpas åt så att vi inte hamnar i läget att vi tvingas sänka senare igen. Det vore fullständigt förödande. Vi måste gå andra vägar, säger Hans Karlsson. Enligt statsminister Göran Persson kan regeringen inte lova att återställa försämringen i sjukförsäkringen. Hans Karlsson vill försöka få ner sjukskrivningarna på flera sätt, bl.a. genom bättre rehabilitering och förebyggande hälsovård på företagen. Helst hade han genomfört något av sina tidigare förslag att företagen skulle ta över en del av den långa sjukskrivningskostnaden. – Jag var väldigt fokuserad, med hela regeringens stöd, på att försöka få fram en ekonomisk drivkraft som skulle kunna fungera. Det lyckades inte, eftersom vi inte fick politiskt stöd för det och inte heller stöd i den allmänna debatten, säger Hans Karlsson. Jag hade ett par tre förslag ute på remiss, men det gick inte att få fram något av dessa till den första juli. Då återstod alternativet att skära i ersättningsnivåerna. Det ville ingen, men ekonomiska realiteter tar över. Men de långtidssjukskrivna som får betala får nu helt enkelt klara sig på mindre pengar? – Ja, det är en försämring och det är ingen mening om att formulera om det. Det blir några hundralappar mindre i ersättning till dem som är sjuka. Vi vill inte fortsätta den vägen utan göra något annat för att kunna fortsätta att säga människor ska bli friskare, inte fattigare. Lyckas vi inte med att skapa ett friskare arbetsliv och göra det möjligt för människor att få rehabilitering och snabbt komma tillbaka till arbetet så återstår besparingar på ett eller annat sätt senare. Det är den krassa verkligheten, säger arbetslivsminister Hans Karlsson.
Erik Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".