Mer värme ger skador i skogen

Klimatförändringar kommer att innebära att en av de största skadegörarna på granskog, rotröta, blir vanligare. Angreppen gör att skogsägare redan i dag förlorar en miljard i intäkter för virkesträ per år.

– Det har blivit sämre och sämre på grund av att man får sämre betalt för rötveden idag än man fick för exempelvis tjugo år sedan, säger skogsägaren Andreas Janlöv som har granskog i Tolg utanför Växjö.

Skogsägaren Andreas Janlöv är inte ensam om att vara drabbad av rotticka, ett svampangrepp som ses som granens allvarligaste skadegörare. Den finns i hela landet och omkring 15 procent av granarna i södra och mellersta Sverige är angripna, något som är rejält kännbart för drabbade skogsägare.

Förlusterna beräknas vara kring en miljard, varje år. För träindustrin har inte någon jättestor tolerans för rötad missfärgad ved. Betalningen blir därefter.

Och om rötan idag är besvärlig så kommer det att bli värre i och med klimatförändringar, säger Pia Barklund som är forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.

– Ja, vi ser ökade risker för den och eftersom den här svampen tycker mycket om värme kommer den att gynnas av klimatförändringarna, säger Pia Barklund.

Svampen rotticka gillar alltså värme. Den sprids när temperaturen ligger över fem plusgrader och den trivs särskilt bra i avverkade eller gallrade marker där det finns öppna sår, som färska stubbar till exempel.

Men framfarten går att hejda, genom att sprida ut en annan svampsort eller andra me de som motverkar det här.

– Om man använder den här antagonistiska svampen eller någon kemisk metod så har man en möjlighet att behärska angreppen och kanske också på sikt minska den då i bestånden, säger forskaren Pia Barklund.

Ofta går det inte att se om granskogen är drabbad av rottickan innan man avverkar den och då är det ju för sent. Men trots det så är det en del som struntar i att behandla marken för att slippa angrepp.

– Jag använder faktiskt ingen metod för att bekämpa röta på granen. Vi har inte så mycket röta på den här fastigheten, så jag har inte ansett det vara nödvändigt, säger skogsägaren Andreas Janlöv i Tolg.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Samarbete med SR Kronoberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista