Peking stänger nöjeslokaler

Myndigheterna i Peking har stängt alla nöjeslokaler som ett led i försöken att hindra ännu värre spridning av den epidemiska lungsjukdomen Sars.
Invånarna i den kinesiska huvudstaden får tills vidare klara sig utan att gå på bio, gå på teater, besöka danslokaler, internetkaféer och andra etablissemang av nöjeskaraktär. De kinesiska myndigheterna tar ett nytt drastiskt steg för att försöka minska fortsatt spridning av sars. Det är alltför svårt att kunna genomföra nödvändig desinfektion och att ventilera ordentligt, sa en talesman för Pekings kulturansvariga som tagit beslutet att bomma igen nöjestemplen. I den gångna veckan stängdes alla grundskolor i Peking, en miljon sjuhundratusen skolelever får vänta till den 7 maj på att skolorna öppnas igen. Hundratusentals kineser, främst dom som har sitt ursprung på landsbygden har flytt Peking. Butiker töms på mat. Kommersen i andra varuhus och specialinriktade affärer som brukar vara rekordartad så här års, har nära nog stannat av. IKEA hade 80 000 besökare när möbelkoncernen öppnade ett av världens största varuhus i Shanghai för tio dagar sedan, men de senaste dagarna sedan de kinesiska myndigheterna undan för undan publicerat ständigt ökande siffror på antalet smittade har det varit tomt bland bokhyllor och soffor. Regeringen i Taiwan tog ett annat drastiskt steg i dag, samma dag som det första dödsfallet på grund av sars rapporterades i Taiwan. Resenärer från Kina, Hongkong, Singapore och Kanada kommer att vägras inresa. Taiwaneser som återvänder från dessa områden isoleras i tio dagar.
Lars Gunnar Erlandsson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".