Efterfrågan på glass ökar i värmen

De senaste veckornas soliga och varma väder har märkts hos framförallt två branscher, dryckes- och glassproducenterna. Att tillverka produkter som är så väderberoende ställer krav på planering och på produktionskapaciteten. På SIA glass gjorde man fel prognos för två av glassorterna som nu kommer att ta slut. 

– Två glassar kommer att ta slut nästa vecka. Vi har 22 produkter på glasskarta, det räcker med de 20 vi har kvar, säger Rolf Frid som är vd för SIA glass.

De senaste veckornas varma väder har ökat efterfrågan på glass.  

Glassfabriken i Halländska Slöinge har stängt men Rolf Frid på SIA glass menar att han, trots att han kan ännu inte ser något behov av att kalla in sin personal under semestern för att göra mer glass. 

1 000-tals flaskor ringlar på banden som går genom rummet. De är på väg att fyllas med drycker som ska svalka under varma dagar. 

På Spendrups bryggeri i Vårby i Stockholm går produktionen på högvarv och man behöver hela tiden anpassa sig till det rådande vädret, berättar Sisko Nautch Rönnmark som är tillförordnad produktionschef. 

– Hela sommaren är pusslig, vi har en grundprognos och så har vi en beredskap som kan producera mer vid behov. Men det är klart att det finns ett tak, vi kan inte bygga en ny fabrik om det skulle behövas, säger Sisko Nautch Rönnmark. 

Visst vet man och beräknar produktionen efter att folk dricker mer läsk på sommaren, säger Nautsch Rönnmark, men om det kommer att regna eller vara varmt och soligt nästa vecka kan ingen veta så produktionen får hela tiden anpassas till vädret så här års. 

Trots att dryckesproducenterna kan anpassa sin produktion efter den varierade efterfrågan relativt bra så kan det hända att även till exempel läsk kan behöva restnoteras i butikerna. 

– Visst kan vi behöva restnotera vissa sorter, de stora varumärkena ser vi till att alltid ha i lager, säger Sisko Nautch Rönnmark. 

Glassproduktionen kan inte styras med lika kort varsel som tillverkningen av drycker, glasstillverkningen är mer avancerad och innehåller fler färskvaror. 

Redan nu till hösten kommer glasstillverkarna att sätta sig för att planera nästa sommars glassutbud och redan i mars och i april börjar den glass vi äter mitt i sommaren att tillverkas. 

Men skulle det bli stor glassbrist så kan man på ungefär 5 dagar ha fått fram ny ut till kunderna säger Rolf Frid på SIA och berättar att man planerar glassproduktionen efter en svensk normalsommar. 

– Fram till förra veckan var vad vi betraktar som en normalsommar och det är vad svenskar skulle beteckna som en dålig sommar. Men det är så vi ställer in normen efter en normalsommar, säger Rolf Frid. 

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

                                                           

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista