Tusentals kan bli utan sjukpenning

Trots åtgärder kan det vara svårt för många långtidssjukskrivna att gå tillbaka till arbetet. De nya reglerna för sjukförsäkring, som började gälla den första juli i år, kommer att leda till att fler än beräknat blir utan sjukpenning.

Om ett och ett halvt år upphör sjukersättningen för de 60 000 svenskar som i dag varit sjukskrivna i mer än ett års tid.

Två tredjedelar beräknas att ha återgått i arbete eller gått i pension, men 20 000 personer kommer att få lämna sjukförsäkringen och det är dubbelt så många som i tidigare prognos.

Skillnaden beror på att det är färre än man tidigare räknat med som fått sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension.

För de personer som måste lämna sjukförsäkringen är det olika åtgärder som gäller, beroende om man är anställd eller arbetslös.

– Man får jobba aktivt från arbetsgivarnas sida och se om det finns omplaceringsmöjligheter. Man får jobba från hälso- och sjukvårdens sida och bistå med medicinsk rehabilitering, säger Magdalena Brasch, försäkringsutvecklare på försäkringskassan.

– Om det är arbetslösa så är det arbetsförmedlingen som kommer in.

Det finns även möjlighet att ansöka om ytterligare fortsatt sjukpenning, men för detta krävs synnerliga skäl.

– Det är svårt att förutsäga hur många det kan bli och regelverket säger att det är synnerliga skäl som krävs för att få fortsatt sjukpenning.

Och vad är synnerliga skäl?

– Där känner jag att jag inte vill gå in och tolka det, säger Magdalena Brasch.

Karin Airaksinen
karin.airaksinen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista