Borg om den försämrade ekonomin

Finansminister Anders Borg kommenterar nu uppgifterna igår, fredag, om att svensk ekonomi har bromsats upp väldigt mycket de senaste månaderna.

Den svenska ekonomin går sämre och nu säger finansminister Anders Borg till Ekot att staten kommer att satsa mer pengar än vad som tidigare utlovats, bland annat på infrastrukturen.

Men han lovar inga sänkta arbetsgivaravgifter, däremot kan det bli tal om andra skattelättnader som förbättrar läget på arbetsmarknaden. 

– Det är både så att ekonomin dämpas och att vi har ett pris- och lönestegringstryck i ekonomin, och då gäller det att balansera med den avvägningen så att vi både förstärker produktionskapaciteten och stärker upp efterfrågan något, säger Anders Borg.

Det du säger är att du nu inte ser något utrymme att också sänka arbetsgivaravgifterna?

– Vi har sagt i vår proposition att vi ska återkomma med lättnader av företagsbeskattningen och vi har också ett utrymme eftersom vi nu har ett antal förslag ute som tillför de offentliga finanserna i storleksordningen tolv miljarder.

– Exakt vilka företagsskatter som ska sänkas det får vi fortsätta att bereda.

Svensk ekonomi har alltså börjat gå betydligt sämre. Borde då inte regeringen ha agerat tidigare?

– Vi har ett budgetår per år och nu lägger vi budgetproposition i höst och då vidtar vi åtgärder i den.

– Det centrala är att vi vidtar rätt åtgärder och att de har en inriktning som stärker hushållskonsumtionens möjligheter med också förbättrar ekonomins funktionssätt.

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista