Norska oljebolag tjänade på Irakkriget

I Norge har oljebolagen tjänat mycket pengar på oron inför kriget i Irak i början av året. Krigsrädslan drog upp oljepriserna. På måndag presenterar Statoil och norska Hydro sina kvartalsresultat och Arnstein Wigestrand, Norges mest kände oljeanalytiker, är en av de som tror på starka siffror.
– Vi tror att första kvartalssiffrorna för både Statoil och Norsk Hydros oljeverksamhet kommer att vara väldigt bra. Det beror på ett väldigt högt oljepris, över 30 dollar per fat i genomsnitt. Bolagen tjänade också på att gaspriserna var höga under de första månaderna i år, säger Arnstein Wigestrand som är oljeanalytiker vid Orkla Enskilda Securities. Analytikerna förväntar sig att Hydros vinst förbättrats med hela 40 procent jämfört med samma period förra året och Statoils vinst med 20 procent. Men när jag talar med representanter för oljebolagen är de noga med att poängtera att de inte vill jubla över att ett krig fört med sig extrapengar i kassan. Det är bättre med en jämn nivå på priset än stora hopp, säger dom. Arnstein Wigestrand håller med. – Lönsamheten ökar när oljepriset är väldigt högt, men på längre sikt är det bättre att oljepriset är inte är allt för högt. Efterfrågan kan påverkas negativt med ett högt pris, säger han, det kan slå tillbaka sen med väldigt låga priser. Just nu ligger oljepriset på cirka 24 dollar fatet, det är en relativt hög nivå, säger han. Han tror att det kommer att ligga ganska stabilt det här året, kanske också flera år framöver. Läget i Irak fortsätter att påverka priset, säger han. Oljeanläggningarna där ser inte ut att vara så svårt skadade som många var rädda för. Därför kan antagligen oljeexporten komma igång inom några månader och det bidrar till att prisnivån kan hålla sig stabil, säger analytikern. Oljeländerna i Opec har dessutom tid att justera produktionen under tiden som Irak förbereds för att öppna exporten. Men också andra nyhetsbilder påverkar priset och kan göra att det går lite upp och ned, säger han, även om han inte väntar de stora svängningarna. Rädslan för sarsviruset kan göra att folk reser mindre och flygtrafiken minskar. Det i sin tur kan minska efterfrågan på olja och bensin.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".