Första aidskonferensen i Latinamerika

På söndagen inleds den 17:e internationella aidskonferensen i Mexiko City. Konferensen ses som det allra viktigaste mötet i kampen mot hiv och aids, omkring 25 000 deltagare väntas.

Ledare för internationella organisationer, beslutsfattare, forskare och journalister samlas, för första gången i Latinamerika, för den internationella aidskonferensen, Aids 2008.

Temat är det globala projektet Action Now, vars mål är universell tillgång till behandling, förebyggande åtgärder och stöd till drabbade till år 2010.

En av konferensens deltagare är Anders Karlsson, chef för Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm och vice ordförande för RFSU.

– Det är den i särklass viktigaste konferensen som finns. På konferensen träffas ett stort antal journalister, beslutsfattare, politiker och personer som representerar frivillig-organisationer för diskussioner om vad som kan göras, vad man gjort och inte gjort, säger Anders Karlsson.

Just uppmärksamheten är det viktigaste med konferensen, säger Anders Karlsson. De kliniska nyheterna tror han inte så mycket på, även om han hoppas få vara med om något liknande som aidskonferensen 1996 i Vancouver, när forskningsgenombrottet med de nya framgångsrika läkemedlen presenterades.

– Jag hoppas ju fortfarande att man ska få vara med om att det finns ett hopp om att vi skulle få verkligen framgångsrik behandling.

– Men jag är inte så alldeles säker på det. På de här konferenserna nu för tiden, publiceras inga stora och genomgripande medicinska nyheter. Det har vi vanligtvis hört långt innan.

Vad skulle du säga saknas mest i debatten och som du hoppas kommer att belysas nu under konferensen?

– Ja, det är ju fortfarande, naturligtvis, att det först och främst handlar om prevention. Vi kommer aldrig att kunna behandla bort hiv till exempel.

– Många vet nog i dag hur hiv smittar. Men att gå från den ytliga kunskapen till att verkligen göra sådana beteendeförändringar, så att man inte blir smittad. Det tror jag fortfarande är den väldigt, väldigt stora utmaningen, säger Anders Karlsson, chef för Venhälsan i Stockholm och som deltar i aidskonferensen som inleds i Mexico Citypå söndagen.

Sara Heyman
sara.heyman@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista