S-ledningen kräver rättning i EMU-ledet

Nu börjar det märkas mer och mer tydligt att socialdemokraternas partiledning oroas för ett nej i EMU-omröstningen. I fredags läxade Göran Persson upp partistyrelsen och idag kritiserar partisekreteraren Lars Stjernkvist en nej-sägare för att han är med i ett Nej-nätverk med KPML(r).
De senaste opinionsmätningarna om svenskarnas inställning till EMU har visat att nejsidan ligger på runt 50 procent och jasidan på omkring 40 procent – ungefär på samma sätt ser det ut inom socialdemokratin – nej-sidan är större än ja sidan. Lägg därtill öppen kritik mot EMU från ledande socialdemokrater som Leif Pagrotsky och förra talmannen Birgitta Dahl. Dessutom att det är mindre än fem månader till själva folkomröstningen. Allt detta har gjort att socialdemokraternas partiledning börjat oroa sig för läget. Detta märktes tydligt häromdagen när Göran Persson på partistyrelsemötet krävde rättning i leden och var tvungen att förklara att partiets ja till EMU på kongressen också måste innebära hårdare argumentation för ett ja och att man inte kan acceptera att ledande medlemmar i partiet driver kampanj mot partiets linje. Idag kritiserar partisekreteraren Lars Stjernkvist de socialdemokratiska emu-motståndarna i Malmö för att de samarbetar inom ett nej-nätverk med partiet KPMLr som ju ligger långt ut på vänsterkanten. Lars Stjernkvist säger till tidningen Sydsvenska Dagbladet att partiet måste hålla rågången åt antidemokratiska krafter. Socialdemokraternas Nej-ordförande Sören Wibe säger att detta tyder på att en nervositet hos ja-sidan även om han tycker kritiken om sammanblandningen mellan socialdemokrater och KPMLr är berättigad. – Dock tycker jag att Stjernkvist kunde har tagit kontakt med organisationen direkt och diskuterat detta. Det kommer vi från riksstyrelsen att göra och vi kommer att ha en kamratlig diskussion om det lämpliga i att delta i ett nätverk tillsammans med KPMLr. Jag tycker det inte är lämpligt. Vad tyder de här två sakerna på, å ena sidan Göran Perssons uppläxning av styrelsen å andra sidan Lars Stjernkvists hårda kritik mot socialdemokraterna i Malmö? – Ytterst är det väl en argumentbrist. I stället för att säga att vi på ja-sidan får skärpa oss och skärpa våra argument så försöker man istället att tysta nej-sidan. Men är det inte så att man har ett ja till EMU på kongressen och då borde man som parti argumentera för det? – Jo det är fullt rimligt att ha den ståndpunkten, men samtidigt har vi ett klart uttalande från förtroenderådet att vi ska bilda en ja- och en nej-organisation inom partiet. Just det faktum att vi på nej-sidan faktiskt har fått ett antal miljoner från partiet för vår verksamhet gör ju att det är legitimt att säga nej och samtidigt vara socialdemokrat. Personligen tror jag att det här att vi både har en ja- och en nej-sida i partiet är den säkraste garanten för partiets fortbestånd och sammanhållning efter det här valet, oavsett hur det än går.
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".