Stöldgods lämnas tillbaka i Bagdad

Efter den fjorton dagar långa plundringsvågen som följde på det amerikanska intagandet av Bagdad fylls nu moskeerna av stöldgods då tjuvarna lyder mullornas uppmaningar att återlämna det stulna rapporterar SR:s utsände.
Böneutroparen i al Sarade-moskén tävlar i utropet tävlar i oväsendet med en bullrande dieselgenerator och avlastningen av en lastbilslast stulna halvtums armeringsjärn. Det är kaotiskt och inte särskilt religöst då stöldgodset från plundringsvågen som följde på regimens fall nu återlämnas av tjuvarna och samlas in vid moskéerna. Innanför den här moskéns murar trängs nu kylskåp och spisar med luftkonditioneringsaggregat, generatorer, fläktar, kontorsmöbler och i ett hörn en bunt magnifika idrottspokaler. I en sidobyggnad travas traktordäck, lastbilsdäck, vanliga bildäck och stöldgods från sjukhus. Inne i moskén placeras dyrgriparna antika mattor, kristallkronor, vitrinskåp och en samling smaklöst guldfärgsmålade fåtöljer och soffor i arabiserad barockstil stulet, enligt moskéns föreståndare, från Saddams son Uday. Detta alldeles enastående arabiska fenomen att plundringsvågen stoppats och vänts till ett återlämnande började i shiaförorten Saddam city då en mulla mitt i fredagsbönen sa åt församlingen att gå hem och hämta stöldgodset annars skulle han inte fortsätta bönen. Församlingen gick hem och kom tillbaka med det de stulet och så kunde bönen fortsätta. På den vägen är det nu runt om i Bagdad i varje moské. Mullornas makt är stor, så stor att till och med tjuvar och banditer blir botfärdiga över natt när de får höra att det är en synd att stjäla, även från en fiende som den avskydda regimen Saddam Hussein.
Bengt Therner, Bagdad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".