New Orleans

Katrina lockar studenter till New Orleans

Snart är det tre år sedan orkanen Katrina och New Orleans kämpar fortfarande för att återhämta sig. Men samtidigt upplever stadens universitet en högkonjunktur. Aldrig tidigare har så många studenter velat plugga i New Orleans som i år.

– New Orleans är en rolig stad men det handlar också om Katrina, vi kommer att få lära oss av återuppbyggnaden och vi kommer att få hjälpa till med det arbetet, säger Julia Pehrson som senare i sommar packar och flyttar från Manhattan i New York till Tulane-universitetet i New Orleans.

Hon är alltså inte ensam, de kommer från hela USA. Att få studera vid något av de tre stora universiteten i New Orleans har blivit högsta mode bland amerikanska studenter.

Just Tulane-universitetet har i år fått in dubbelt så många ansökningar som före orkanen, och då stängde man ändå kön när 34 000 studenter skickat in sina handlingar, det i sig något helt unikt.

Tendensen är densamma vid andra universitet i staden. 70 procent av de nya studenterna kommer från övriga delar av USA och inte från Louisiana där New Orleans ligger.

Före Katrina kom bara 30 procent från någon annan delstat så förändringen har uppenbarligen med orkanen och översvämningen att göra.

Förutom att New Orleans alltid varit och fortfarande är en rolig stad inte minst för studenter så verkar det alltså också handla om idealism, att man på något sätt vill hjälpa till med att återupprätta staden.

Jag får ofta frågan mest på skämt om universitetet är under vatten, säger Julia Pehrson; så är det förstås inte, det mesta ser fint ut men delar av universitetet måste fortfarande byggas om.

Mycket återstår att göra också i övriga staden. De centrala jazziga turistområdena ser visserligen ut som de alltid gjort fast de blev heller aldrig särskild drabbade av översvämningen.

Men staden har tappat nästan en tredjedel av sin befolkning, och det är övervägande de svarta och fattiga som inte kommit tillbaka.

Samtidigt har staden drabbats av en stor bostadsbrist eftersom många hus rivits och det har drivit upp hyrorna till sådana nivåer att många inte har råd. Antalet bostadslösa har fördubblats sedan före Katrina och uppgår nu till runt 12 000.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista