Nya åtgärder för att stärka integriteten

Folkpartiledaren Jan Björklund öppnar nu för fler åtgärder för att stärka den personliga integriteten när FRA får utökade möjligheter till signalspaning. Det säger han i samband med sitt sommartal i Marstrand på västkusten.

– Jag är inte alls främmande för att stärka det skyddet i lagstiftningen om det kommer fram ytterligare förslag, säger Jan Björklund.

Folkpartiet har tillsatt en särskild referensgrupp som ska titta på FRA-frågan. Där finns också kritiker inom partiet. Det verkar som om det börjar komma konkreta förslag inom den här referensgruppen.

– Det pågår ett arbete i vår referensgrupp, även andra partier har diskussioner.

Vad handlar det om?

– Jag är inte beredd att i dag berätta om det offentligt. Vi överväger ytterligare förbättringar av lagstiftningen ur integritetssynpunkt.

– Det viktiga för mig är att det kan inte bli fråga om sådana förändringar att svensk underrättelsetjänst i praktiken får lägga ner eller att man i praktiken omöjliggör deras arbete.

Men att ni överväger ytterligare förbättringar av integriteten betyder det att du håller med kritikerna om att det var otillräckligt i riksdagsbeslutet i våras?

– Jag tycker att det innehöll ett mycket starkt stöd för den personliga integriteten men samtidigt är jag medveten om att detta är en bedömnings- och avvägningsfråga och jag hör också den kritik och den oro som finns.

– Kan vi gå dem till mötes genom att ytterligare stärka skyddet för den personliga integriteten och samtidigt behålla en mycket effektiv och kvalificerad underrättelsetjänst i Sverige så är det bra.

Det finns folkpartister i riksdagen som till och med säger att de är beredda att med oppositionen. Vad säger du om det?

– Vi är väl inte där än och jag tror inte att vi hamnar där heller. Min bedömning är att vi kommer att kunna lägga fram förslag som förbättrar lagen ytterligare och därmed också få ett bredare stöd för lagen, säger Jan Björklund.

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista