Sträng: "Klättrare förvärrade olyckan"

På berget K2 mellan Kina och Pakistan omkom elva klättrare i en olycka i helgen. Den svenske klättraren Fredrik Sträng som har deltagit i räddningsarbetet anser att olyckan förvärrades av att så många klättrare var på berget samtidigt, och utan tillräcklig kunskap.

Alla toppförsök har nu avbrutits och Fredrik Sträng kommer snart att bege sig hemåt.

Fredrik Sträng valde att avbryta sitt toppförsök för att han bedömde att det var för stor risk när många människor klättrar tätt och utan omdöme i ett riskfyllt område.

Trots det var han själv nära att råka mycket illa ut. Sedan en klättrare omkommit försökte Fredrik Sträng att bära ned denne. En bärare föll då mot hans rygg och tog tag i ett rep som bara satt fast i Strängs fötter.

Sträng var nära att dras ned i ett fall på flera hundra meter men fick hjälp i sista sekund. Men en av personerna som hängde i repet föll ned för stupet och dog.

K2 anses av många vara världens svåraste berg att bestiga. 11 klättrare har omkommit under helgen och 8 är svårt skadade. De flesta omkom i samband med att en flera hundra meter hög isvägg rasade. Fredrik Sträng tror att raset kan ha orsakats av att det varit ovanligt varmt vid K2 i år.

Han tycker att flera klättrare varit arroganta och inte tagit hänsyn till de risker som finns. Fredrik Sträng är kritisk till att många klättrare nått toppen väldigt sent och därmed utsatt andra för risker, däribland honom själv som fick rycka ut i räddningsarbete.

Det är inte möjligt att använda helikopter i räddningsarbetet på grund av att luften är för tunn och räddningsarbetet har därför varit väldigt slitsamt berättar Fredrik Sträng.

Karin Airaksinen
karin.airaksinen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista