Kinesiska flyktingar bollas mellan länder

Åtta flyktingar från Kina bollas mellan Kroatien och Slovenien sedan myndigheterna misstänker att några i gruppen är bärare av den svåra lungsjukdomen sars.
De åtta kinesiska flyktingarna anlände häromdagen med flyg till Bosniens huvudstad Sarajevo och tog sig därifrån olagligt vidare till Kroatien och sedan vidare till Slovenien för planerad fortsättning till Italien eller Österrike. Men i Slovenien åkte de kinesiska flyktingarna fast och skickades tillbaka till det land som de senast kom ifrån, alltså Kroatien. De kroatiska gränsmyndigheterna lät som en säkerhetsåtgärd medicinsk personal ta kroppstemperaturen på flyktingarna och de visade sig att två hade feber och eftersom feber är en symptom på den svåra lungsjukdomen sars så skickades hela gruppen tillbaka till Slovenien. De kroatiska myndigheterna säger att de kan ta tillbaka flyktingarna när inkubationstiden på 14 dagar är över. Om det då visar sig att ingen bland flyktingarna har sars kommer gruppen att skickas vidare till Bosnien för vidare transport till Kina. Historien med de kinesiska flyktingarna spär på det redan spända förhållandet mellan Slovenien och Kroatien som sedan länge bråkar om vår den gemensamma gränsen går mellan de bägge före detta jugoslaviska republikerna.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".