Solzjenitsyn hyllas efter sin död

Uppdaterad 15:37
Den ryska författaren, dissidenten och nobelpristagaren Alexandr Solzjenitsyn hyllas nu efter sin död både av rysk och internationella ledare.

Alexandr Solzjenitsyn avled sent i går kväll, 89 år gammal och många Moskvabor sörjer honom i dag.

– Jag tror att de som kände till honom och läste hans böcker, bryr sig, det är viktigt för dom och till och med mer smärtsamt i dag, säger Margarita Garnova, men alla delar inte hennes uppfattning.

– Han spelar inte så stor roll för mig. Förbjuden frukt är alltid söt, så han var intressant under sovjettiden, men inte efter Sovjet, säger Leonid Pavlov.

Alexandr Solzjenitsyn avslöjade i sina böcker om Gulagarkipelagen Sovjetunionens omänskliga fångläger där miljontals människor led. I dag hyllas hans verk av Rysslands nya ledare president Dmitrij Medvedev som menar att hans död är en oersättlig förlust för Ryssland.

Också internationella ledare som Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel lovordar den ryske författaren. Merkel som växte upp i Östtyskland säger att Solzjenitsyn spelade en ”avgörande roll för att riva ner det totalitära kommunistsystemet”.

Också Sovjetunionens siste president Michail Gorbatjov hyllar i dag Solzjenitsyn.

– Det är få som kan jämföras med honom med tanke på vad han gjorde i sitt liv. Han motstod systemet och var den första som lyfte sin röst mot det, säger Michail Gorbatjov till radiostationen Echo Moskviy.

Den ryska författaren ska begravas på onsdag och i morgon går det att ta ett sista farväl av honom när han ligger lit de parade på den ryska vetenskapsakademin.

Mats Eriksson, Moskva
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista