En rad våldsdåd skakar Washington

I USA:s huvudstad Washington är människor skräckslagna i vissa delar av stan efter en rad av mord. Oskyldiga har skjutits till döds och polisen har satt upp vägspärrar för att kontrollera vilka som rör sig i området, något som ifrågasätts.

– Jag lägger mig inte vad andra gör och jag har väl haft tur som inte varit på fel ställe vid fel tidpunkt, säger Marshall Davis som står lutad mot en lyktstolpe i Washingtonstadsdelen Trinidad.

Här har 26 mord skett i år. USA:s huvudstad har bara 600 000 invånare och att så många blivit dödade bara i en stadsdel får uppmärksamhet i hela landet.

Många boende här vågar inte längre sitta på trappen framför sina tegelhus som de brukar. Flera av morden har skett när män åkt runt i bilar och vansinneskjutit de som råkar passera. Nyligen sköts sju personer på en natt, en av dem, en 13-åring dödades på väg ut från sin morfars hus. Polisen har satt upp vägspärrar för att kontrollera de som kör i området.

Debrah som bor i Trinidad har ändrat sina rutiner.

– Det går inte att ta sig till släktingar så vi får tala i telefon istället, säger hon.

Många här är kritiska till vägspärrarna och tycker att poliserna borde vara mer synliga innan det händer något och syssla med mer förebyggande arbete. En medborgarrättsgrupp har bett en domstol pröva om metoden är laglig och liknar situationen vid Bagdad. Samtidigt har det blivit tillåtet för Washingtonborna att ha vapen utan särskilt tillstånd. Många är oroliga att det ska förvärra våldet även om de tycker att det kan vara okej att ha vapen för att skydda sig.

– Själv har jag hundar, säger Marshall Davis.

Att flytta härifrån är ingen lösning för Debrah.

– Det är vapen överallt i USA, säger hon, då får man flytta ut ur landet.

Beatrice Janzon, Washington
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista