Folkpartiet startar ja till EMU-kampanj

Ja-sidan har bekymmer inför höstens folkomröstning om euron. På folkpartiets kommunkonferensen i Umeå idag startade folkpartiet sin kampanj för ett ja. Det gäller att komma i gång, för hittills är det nej-sidan som argumenterat bäst säger Olle Schmidt, EU-parlamentariker för folkpartiet.
– Det har varit mer blod i deras argumentation, de har varit starkare. Människor har nog känt det också. Vi har nog varit mer att det reder ut sig det här, vi får ta det de sista veckorna och det ska nog klara sig. Så är det ju inte. Svenska folket är ju inte dumma, de vill höra argumenten, men de vill också veta att de som ska övertyga dem själva agerar på ett sådant sätt så de tror på dem. Med drygt 15 procent av väljarna bakom sig i den senaste opinionsundersökningen är självförtroendet på topp inom folkpartiet. Talar man bara inte om opinionsläget angående euron. Då stelnar leendena och ansiktena sluts. I den senaste opinionsmätningen har nej sidan 50 procent mot ja sidans 34 och skillnaden har ökat på senare tid. För att råda bot på detta har folkpartisterna idag tränat argument för att övertyga Per-Erik, 51 från Ludvika, med hemmavarande tonårsbarn, och den 33-åriga kulturarbetaren Mirjam från Malmö och andra fiktiva individer till att rösta ja i höst. Men det kommer att bli hårt tror folkpartisterna. Mycket hårt. Inte minst för att det nu – i jämförelse med folkomröstningen om EU-medlemskapet 1994 – nu finns många framträdande opinionsbildare både på höger och vänsterkanten som säger nej till euron. – Hade det bara varit Garthon, Sjöstedt och Hoffman då hade det varit enklare för oss, men nu är det inte det. Då måste vi kunna övertyga både om utanförskapets problem, politiska innehållet, men också förklara för före detta riksbankschefer och eventuella ministrar hur farligt det är för svenskt näringsliv att vara utanför.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".