Matbutiker i glesbygd försvinner

117 orter i Sverige miste sin sista matbutik förra året. Det är nästan en fördubbling på ett år, visar en undersökning från Glesbygdsverket, enligt P4-programmet Efter Tolv. Värst drabbat är Västerbotten där 10 000 hushåll nu har över en mil till närmaste butik.
– Alla län i hela Sverige i stort sett, har områden där man fått en försärad tillgänglighet till sin närmaste butik, man har fått längre till sin närmaste butik. Men Västerbottens län är ett sådant län som har rätt många med långt till närmaste butik, men även i södra Sverige finns sådana län, säger Johan Krabb, utredare på Glesbygdsverket. Det var 300 butiker som klappade igen förra året. Av dom så låg nästan hälften i glesbygd. Sen 1996 så har 16 procent av butikerna i glesbygd försvunnit, och läget är ännu värre i de områden som Glesbygdsverket kallar för tätortsnära landsbygd. Här har nästan var femte butik lagt ner. Orsakerna är flera enligt Johan Krabb, bland annat ökade lönsamhetskrav, men tydligaste orsaken är att för få handlar i sin närmaste butik. – Man handlar på annat sätt och i andra typer av butiker. Jag brukar säga att folk vill alltid ha en liten trevlig butik med jättestort utbud, låga priser, öppen dygnet runt, jättenära och det ska inte vara så många andra än jag själv som handlar där. Det går inte att kombinera ihop riktigt. Margita Gustavsson driver en lanthandel i Rissne i Jämtland och säger att det är svårt med lönsamheten. Men att det är viktigt att hanka sig kvar. Som sista butik har hon också post systembolags och apoteksservice. – Det är tufft att driva lanthandel i glesbyggd. Jag försöker hela tiden göra att det ska vara roligt att komma, en upplevelse, att det händer saker hela tiden. Man måste vara lyhörd för vad kunderna efterfrågar och så den sociala knutpunkten, all service runtomkring som måste finnas.
Susan Ritzén i samarbete med P4 Efter Tolv
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".