Fångar sitter för länge i fängelse

Det förekommer allt oftare att fångar i Sverige får sitta för länge i fängelse. Orsaken är att kriminalvården räknar fel på hur länge dom ska sitta fängslade.
År 2000 tog kriminalvården över ansvaret från domstolarna när det gäller att beräkna fångarnas strafftid. Enligt Kriminalvårdsstyrelsens jurist Mats Edsgåren beror felräkningarna på hög arbetsbelastning hos personalen. Dessutom, säger Edsgården, är det svårt att räkna ut strafflängden för personer som har bortåt 5 olika domar från lika domstolar, där vissa domar upphäver andra. För en del fångar handlar det bara om några dagar extra men det finns dom som hållits kvar i fängelset flera veckor eller en hel månad längre än dom skulle. Och sen dess har antalet fångar som får sitt inlåsta längre än de ska ökat. 1999 var det bara en fånge som drabbades - förra året var det 12 och det ser ut att bli ännu fler i år..
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".