Estoniaanhöriga stämmer försäkringsbolag

Flera svenska försäkringsbolag stäms nu av Estoniaanhörigas juridiska ombud Henning Witte. Han anser att försäkringsbolagen motarbetar och fördröjer en rättslig prövning av ansvaret för Estonias förlisning i fransk domstol.
– Jag lämnar in en stämningsansökan mot alla svenska försäkringsbolag som har med Estoniaprocessen i Paris att göra, säger han. Det är deras fel att processen inte kommer i gång. De har brutit gamla löften och strular till det på många håll så att vi måste gå till domstol för att de ska göra rätt för sig. Försäkringsbolagen betalade tidigare ut pengar för att täcka alla kostnader för Estoniaprocessen i Paris. Även de som inte hade hemförsäkring fick del av försäkringspengarna. De cirka 1 000 personer som ställt krav i fransk domstol samarbetade då i en och samma förening. Men splittring och oenighet har lett till att föreningen har lagts ner. Försäkringsbolagen säger nu att de oförsäkrade får klara sina egna kostnader. Många av dessa kommer från Estland. Det är bara 18 procent som har stöd från hemförsäkringar, säger Kim Esk Engström som handlägger rättsskydd på Folksam. – Jag är förvånad över att vi har blivit stämda när det pågår en dialog mellan Henning Witte och oss, säger hon. Kim Esk Engström säger att de som har försäkring i Folksam har sagt att de inte längre är beredda att dela sin ersättning med de oförsäkrade. Det är bara om ny enighet kan nås bland dessa som Folksam kan överväga att ändra sig, säger hon. – Hade förutsättningarna varit som tidigare att det fanns en samlad förening och där alla våra försäkringstagare var med då hade förutsättningarn varit annorlunda. Men så är det inte i dag. Juristen Henning Witte vill på nytt samla de anhöriga och överlevande i en ny förening. Men det går trögt. Det är bara en bråkdel av de ursprungliga som finns med. Witte vill själv vara samordnare och kontaktperson i Sverige. De franska advokaterna ska fortsätta som förut, säger han. Han är till och med beredd att avstå från sin ersättning bara försäkringsbolagen ändrar utbetalningen som nu alltså bara går till 18 procent av dem bakom processen. – Bara de säger att vi betalar alla kostnader och inte bara 18 procent, säger han. Även om de säger att de skulle strunta i mig skulle jag vara glad. Bryr du dig inte om om din egen kostnad för detta? – Jo, det gör jag naturligtvis, men det finns ett högre mål för mig. Jag vill gärna att sanningen om Estonia kommer fram och jag har hittills kunnat klara mig på andra jobb, så jag är inte beroende av detta längre, säger han.
Erik Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".