Dioxinet ökar igen i Östersjöns fisk

Dioxinhalterna i Östersjöfisk minskar inte längre. Både lax och strömming har gifthalter som är högre än EU egentligen tillåter. Men fisken saluförs ändå eftersom både Sverige och Finland i det här fallet har undantag från EU:s regelverk.

Fastän utsläppen i Östersjön minskar sjunker alltså inte dioxinhalten i fisken, konstaterar Finland i en rapport till EU som presenteras i tidningen Helsingin Sanomat i dag.

Av fem testade strömmingsfiléer har tre för höga halter av dioxin, ett gift som i för stora mängder bland annat kan orsaka fosterskador.

Men ändå säljs både lax och strömming med för höga dioxinhalter, eftersom Sverige och Finland har fått ett undantag från EU:s regler om gränsvärde för dioxin.

Undantaget gäller fram till år 2011 och mycket tyder på att åtminstone Finland kommer att begära att undantaget förlängs, inte minst eftersom gifthalterna fortfarande ligger över gränsvärdet och inte ser ut att kunna komma under det på många år ännu.

Dioxinhalterna var som störst på 60- och 70-talen, men sen gjorde minskade utsläpp i Östersjön att situationen förbättrades märkbart under de följande årtiondena. Den utvecklingen har stannat av, trots att föroreningarna fortfarande minskar.

Enligt finländska forskare kommer det mesta dioxinet från luftföroreningar, som alltså måste minska ännu mer för att inte dioxinhalten i fisken ska fastna på den nuvarande höga nivån.

Ett annat sätt att komma till rätta med problemet är att öka fisket. För då växer de fiskar som är kvar snabbare och då hinner de inte få så mycket gift i sig som när de växer långsamt.

I Finland rekommenderar man i dag att barn och kvinnor i fertil ålder äter strömming eller Östersjölax högst två gånger i månaden för att vara säkra på att inte få i sig skadliga mängder dioxin.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista