Regeringen vill inte ompröva FRA-lagen

Regeringen är inte beredd att ompröva den lag som låter Försvarets radioanstalt avlyssna all trafik i kabel över Sveriges gränser. Det säger försvarsminister Sten Tolgfors, moderat, till Ekot, som svar till en rad ledande moderater som har svårt att förklara och försvara lagen.

– Jag tror att det är angeläget nu att gå vidare och försöka steg för steg bemöta de missförstånd som faktiskt finns om vad den här lagstiftningen innebär och vad den är till för att göra. Vi vill göra signalspaningen mer rättssäker och därför lagreglera. Vi vill också tillföra integritetsförstärkande åtgärder och ett antal av dem har redan beslutats av riksdagen och ytterligare sådana kommer i höst.

Men att riva upp lagen är inte aktuellt?

– Nej, det är inte aktuellt, säger Sten Tolgfors.

Fjorton ledande moderata företrädare ute i landet skriver på Dagens Nyheters debattsida på måndagen att regeringen borde ta fram ett nytt lagförslag med bred förankring.

Paul Lindvall, som är ordförande i kommunstyrelsen i Linköping, uppmanar regeringen att lyssna på kritiken och anser inte att den bygger på missförstånd.

– Det är att göra det lite för enkelt för sig naturligtvis. Det här är ju en oerhört svår och knepig fråga där man måste göra avvägningar och bedömningar. Jag tycker att det finns väldigt mycket av den kritik som har framförts som har en saklig grund och som pekar på att regeringen här har hamnat fel i den avvägningen.

– Sedan finns det annan kritik där man i princip säger att vi kan aldrig behöva ha någon spaning och den delar jag inte, säger Paul Lindvall.

Regionrådet i Skåne, Pia Kinhult, som också sitter i moderaternas partistyrelse, tycker inte att det finns någon säkerhetspolitisk logik i regeringens politik.

– Ett, tu, tre så kommer det en långtgående integritetskränkande lagstiftning på grund av en alla möjliga massa hot som man tidigare överhuvudtaget inte har pratat om.

– Då är det ett, tu, tre Ryssland och det är terrorism och det är alla möjliga saker. Sedan kan man alltid diskutera felaktigheterna i själva lagen som är oerhört viktiga men det är också då den här bristen på logik i hela resonemanget.

Hur omfattande bedömer du att kritiken mot den här lagen är?

- - Väldigt omfattande. Jag har nog inte stött på en enda människa förutom någon enstaka riksdagsledamot som har varit positiv eller förstått varför eller överhuvudtaget kunnat acceptera det.

Hur mycket prestige skulle regeringen förlora i att riva upp och ompröva lagen?

– Ingen alls. Prestige är väl när man inte vågar erkänna att vi bör ompröva en fråga, säger Pia Kinhult.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista