Sydafrika

Zumas advokater försöker stoppa ett åtal

Hur det går i den process som på måndagen har inletts i Sydafrika kan avgöra om Jacob Zuma blir landets näste president eller inte. Det regerande ANC:s partiledare försöker få domstolen att ogiltigförklara ett korruptionsåtal som inbegriper bland annat bedrägeri och utpressning i samband med en internationell vapenaffär. Tusentals supportrar demonstrerade till stöd för den kontroversielle partiledaren.

Om något underströk scenerna utanför domstolen i Pitermaritzburg på måndagen att det folkliga förtroendet för Jacob Zuma är obrutet, även om antalet hoppande, dansande, sjungande som bar plakat med text om allas likhet inför lagen snarare räknades i hundratal än tusental.

Det skulle ha varit en rättegång som drogs igång mot honom men är i själva verket en förpostfäktning inför en sådan, då Zumas advokater gör ett sistaminutenförsök att på processtekniska grunder få åtalet ogiltigförklarat.

I förra veckan drabbades han av ett första bakslag då författningsdomstolen godkände de husrannsakningar som gjorts för att samla in de tusentals dokument som åklagarmyndigheten hävdar styrker att Zuma är en gravt korrupt politiker som skott sig på försvarsbeställningar som Sydafrika gjorde för några år sedan. Det var ju skuggan från de affärerna som 2005 tvingade bort honom från posten som vice president.

Zuma, som ändå vann kampen om makten i det statsbärande ANC mot presidenten Thabo Mbeki, är närmast självskriven som Mbekis efterträdare då dennes mandat löper ut. Den övriga ANC-ledningens stöd har han, fackföreningarnas och folkets, hela vägen till presidentposten. Om inte rättsväsendet får in en käpp i hjulet.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista