Oppositionen reser sig i Zimbabwe

Oppositionen i Zimbabwe planerar massprotester den närmaste tiden för att bryta det politiska dödläget. Det finns ingen återvändo, säger oppositionsledaren Morgan Tsvangirai till SR:s korrespondent.
– Läget har försämrats. Det är mycket förtvivlan i luften., säger Morgan Tsvangirai, ledare för det stora oppositionspartiet Movement for Democratic Change, MDC. Efter två mycket framgångsrika generalstrejker har oppositinspartiet fått råg i ryggen. Och den massiva uppslutningen har gett MDC:s partledning både mod och luft under vingarna. I nära nog ett år efter det att president Mugabe, med våld och fusk besegrade Tsvangirai i presidentvalet, var oppositionen nästan handlingsförlamad. Men nu säger han att; ”vi måste vara beredda att offra”. Och samma sak hör jag av oppositionsaktivister i förorten. Månag har redan misshandlats och torterats. Zimbabwe är idag ett land med utbredd hungersnöd, med brist på precis allt. Ett land där det politiska förtrycket brutaliserats bortom beskrivning. Ett land i desperation och förtvivlan, vrede och rädsla. Ändå ser kampviljan inte ut att vara bruten. Inte bland fotfolket, och inte bland MDC:s ledning. – Inget pris är för högt att betala för friheten, säger Morgan Tsvangirai.
Marianne Kihlberg, Harare
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".