Gör-det-själv skapar byggvaruboom

Försäljningen av byggvaror som exempelvis spik, brädor och färg har fördubblats i Sverige de senaste fem åren. Och det är gör-det-självtrenden som ligger bakom ökningen. (Ekot)
Aldrig tidigare har vi själva utfört så mycket arbete när villan, lägenheten eller sommarstugan ska göras om. Många tar sig an både köksrenoveringar och golvbyten utan att anlita snickare. Och det här ökade intresset för hemmet märks tydligt i försäljningen av spik, brädor och färg. Förra året sålde byggvaruhusen för 16 miljarder kronor, enligt Handelns utredningsinstitut. Det är dubbelt så mycket som 1997. De senaste åren har också många nya byggvaruhus öppnats. Mikael Pettersson, är chef för ett av dem, K-Rauta i Nacka utanför Stockholm, och han tror på fortsatt goda tider. Bland annat med hjälp av det minskande resandet. - Folk vågar inte resa lika mycket som förr. Då går man hellre in och gör om hemma i stället. Gör ett nytt badrum, lägger nytt golv, tapetserar eller något annat. Man lägger mer pengar i den här branschen. Jag skulle vilja säga att en av våra konkurrenter är resebranschen. Gör det själv branschen har också fått draghjälp av de heminredningsprogram som både TV4 och Sveriges Television sänder. Något som ibland kallas Martin Timelleffekten, uppkallad efter en av programledarna. Men det är inte alltid Mikael Pettersson och hans kolleger på byggvaruhuset är tacksamma för de råd som ges i programmen: - Martin Timell kan man säga mycket om, men han får folk att våga göra saker. Ibland kan man önska att han hade lite större koll på hur man ska göra det. För har Martin sagt någonting på tv så är det lag för kunden. Då är det svårt för oss att tala om att det inte var riktigt rätt. För det är Martins ord som gäller, tyvärr, säger Mikael Pettersson på K-Rauta.
Michael Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".