Färre asylsökande men längre väntetider

Antalet asylsökande till Sverige kommer att minska mer än tidigare prognoser visat. Samtidigt ökar handläggningstiden i migrationsdomstolarna eftersom fler får avslag och överklagar.

Enligt den förra prognosen i maj räknade migrationsverket med 30 000 asylsökande i år men nu sänks siffran till 25 000.

– Kosovos självständighet har inte inneburit några större migrationsrörelser från Kosovo eller Serbien, situationen i Irak i vart fall inte försämrad utan relativt stabil. Däremot finns det andra oroshärdar, men sammantaget har vi bedömt att vi kan sänka nivåerna ett steg, säger Krister Isaksson, expert på Migrationsverkets planerings- och analysenhet.

Det är främst asylsökande från Irak som minskat och att färre irakier får uppehållstillstånd i Sverige.

– För två år sedan fick många irakier tillstånd, men situationen har förbättrats i Irak och fler får avslag. Det betyder att man överklagar och går en längre väg genom asylsystemet.

Väntetiden i Sverige ökar eftersom allt fler får avslag och väljer att överklaga beslutet till migrationsdomstolarna, vilka inte klarar av att avgöra asylmålen i den takt de kommer in.

– Migrationsdomstolarna har inte hunnit bygga ut systemet i den takt som skulle behövas, de kommer att få längre handläggningstider under en tid, säger Krister Isaksson.

Men har man inte strävat just efter att få kortare tider?

– Absolut, det görs stora insatser på alla håll, men vi får en tillfällig puckel nu på migrationsdomstolarna som tar lite längre tid än vi räknat med att bli av med.

Kommer de att få extra resurser?

– De rekryterar folk för att hantera situationen, säger Krister Isaksson, expert på planerings- och analysenheten på Migrationsverket.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista