Oenighet i s om bortre parentes

Tre socialdemokratiska riksdagsledamöter går nu ut och kritiserar partiledningens förslag om en bortre parentes i arbetslöshetsförsäkringen.

Ordförande i det så kallade jobbrådslaget, Sven-Erik Österberg och Luciano Astudillo, anser att a-kassan inte kan gälla hur länge som helst. Men Siw Wittgren-Ahl, socialdemokratisk riksdagsledamot, det håller inte med.

– Istället för att prata om en bortre parentes skulle man börja prata om människor som resurser och se till att man inte hamnar i situationen att man tillämpar en bortre parentes, säger Siw Wittgren-Ahl, socialdemokratisk ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin har gjort klart att a-kassan ska höjas till 80 procent av lönen för de flesta som jobbar. Men hur länge den nivån ska gälla har partiet ännu inte tagit ställning till. Det ska socialdemokraternas arbetsgrupp, det så kallade jobbrådslaget, komma fram under hösten.

Sven-Erik Österberg och Luciano Astudillo leder arbetet och de gick ut i en debattartikel för ett par veckor sedan med att en tidsbegränsning för a-kassan behövs. Sven-Erik Österberg sa till Ekot i maj att ett år skulle kunna vara en tänkbar gräns.

Dessutom anser de att kontrollen av att de arbetslösa söker jobb, måste skärpas.

Men Siw Wittgren-Ahl skriver i det senaste numret av partiorganet Aktuellt i Politiken, tillsammans med riksdagskollegorna Kurt Kvarnström och Ronny Odlander, att socialdemokraterna därmed köper det som de uppfattar som den borgerliga nidbilden av att arbetslösa är lata.

– Vårt sätt att se är att se människor som en resurs och inte säga att man är arbetslös för att man får hög ersättning, säger Siw Wittgren-Ahl.

Siw Wittgren-Ahl vill att partiet istället ska garantera att de som blir arbetslösa ska få en meningsfull sysselsättning som beredskapsjobb, anställning via lönebidrag eller arbetsmarknadsutbildning.

Någon sänkning av ersättningen till dem som inte har ett ordinarie jobb, vill hon inte se. Eftersom den som är arbetslös behöver pengar för att kunna söka jobb.

– Det kostar faktiskt pengar att åka sig till arbetet, det kostar att åka spårvagn eller tunnelbana, det kostar att äta. Du måste söka jobb när du är på en utbildning och det kostar, säger Siw Wittgren-Ahl.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista