Storbritannien

Osäker framtid för Gordon Brown

I Storbritannien fortsätter spekulationerna om premiärminister Gordon Browns politiska framtid. Spekulationerna om en nära förestående kupp mot honom har ökat efter att dokument dykt upp där Brown också kritiseras av sin företrädare Tony Blair.

”Det råder förvirring inom Labourpartiet om taktik och strategi” står det att läsa i de interna anteckningar som ska ha skrivits av Tony Blair själv eller någon av hans närmaste medarbetare för ungefär ett år sen.

I anteckningarna beskrivs Labour som ett lamslaget parti, med en ledare som slängt ut företrädaren Tony Blairs agenda, men inte ersatt den med någonting eget.

Kritiken från tunga företrädare inom Labour tillsammans med flera förluster i lokalval och usla opinionssiffror gör att politiska bedömare här i Storbritannien förutspår att Brown snart kan komma att utmanas när det gäller posten som premiärminister.

Gordon Brown är just nu på semester och planerar att delta vid öppningsceremonin vid OS i Kina i slutet av veckan.

Men om han sitter kvar så länge som till Labours stora partimöte i september är tveksamt, enligt bedömare.

I förra veckan lyckades också utrikesminister David Miliband reta upp de Browntrogna i partiet när han i en debattartikel om Labours framtid lyckades undvika att nämna Gordon Browns namn helt och hållet.

Ett illa dolt försök att utmana premiärministern kallade kritikerna artikeln. Men det förnekas av Miliband själv.

– Vi har en ledare, en bra ledare som jag tror kan leda en stark regering, sa David Miliband vid en presskonferens i förra veckan.

Men trots upprepade försäkringar som denna fortsätter David Miliband, som lyftes upp i regeringsposition av just företrädaren Tony Blair, att pekas ut som den stora utmanaren till Gordon Brown.

Magnus Thorén, London
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista