Svårt för regeringen att få folk i arbete

Regeringen fortsätter att ha svårt att nå sitt mål att minska antalet svenskar i så kallat utanförskap, det vill säga personer som inte har heltidsarbete. Minskningen var som störst i mars i år, men sedan dess har det vänt och i juni ökade antalet personer som står utanför arbetsmarknaden för tredje månaden i rad, visar siffror från regeringskansliet.

– Vad vi kan se är att människor är i utanförskap och att det har minskat med runt 160 000 vissa månader, andra månader mindre. När vi ser att minskningarna inte blir så stora måste vi sätta in ytterligare insatser, säger Eva Uddén Sonnegård, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet.

Det så kallade utanförskapet, alltså personer som saknar ett heltidsarbete, minskar inte längre på det sätt som regeringen vill. Vid maktskiftet i oktober 2006 befann sig enligt regeringen drygt 1,6 miljoner personer i utanförskap. Men fortfarande finns nio av tio kvar - alltså endast en av tio har lämnat utanförskapet.

Enligt regeringens egna säsongsrensade siffror, som alltså inte påverkas av tillfälliga händelser, minskade de drygt 1,6 miljoner personerna i utanförskap med som mest 169 000 fram till i mars månad i år. Men de tre månaderna därefter har minskningen avstannat, och antalet i utanförskap har till och med ökat med 12 000 från mars till juni i år. Men de här säsongsrensade siffrorna vill regeringen hemlighålla.

Men även regeringens siffror som jämför juni 2008 med juni 2007 visar att utvecklingen på flera områden går åt fel håll. Det har blivit fler öppet arbetslösa, fler i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, fler undersysselsatta och även fler studenter som egentligen är arbetssökande.

Med tanke på att regeringen många gånger sagt att det viktigaste vallöftet är att minska utanförskapet är det frågan om det kommer att se bättre ut på valdagen 2010.

Statliga Konjunkturinstitutets generaldirektör, Mats Dillén, är pessimistisk om arbetsmarknadsutvecklingen fram till 2010.

– Helt säker kan man inte vara, men mycket pekar på att arbetslösheten då kommer att ligga på en högre nivå, säger Mats Dillén.

Varför då?

– Därför att den konjunkturavmattning som vi ser nu kommer att innebära att arbetslösheten stiger, säger Mats Dillén, generaldirektör för Konjunkturinstitutet.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista