”Kriminalvården ska klara av det här”

Justitieminister Thomas Bodström anser att man kan kräva av kriminalvården att man kan räkna ut hur länge en fånge ska sitta fängslad. Som Ekot kunde berätta på måndagmorgonen har antalet fångar som får sitta inne längre än de ska ökat sen kriminalvården tog över beräkningen av strafftiden.
Vissa får sitta inlåsta flera veckor för mycket, något som Thomas Bodström menar är helt oacceptabelt. – Självklart ska ingen person sitta längre än beslutat. Det går inte att reparera bara genom skadestånd, säger justitieministern. Kan få sitta veckor för länge Sedan kriminalvården tog över uppgiften att räkna ut strafftiden förekommer det allt oftare att man räknar fel och att dömda får sitta flera veckor mer än de ska. Förra året var det tolv personer som drabbades vilket kan jämföras med 1999 då domstolarna hade hand om strafftidsberäkningen och då det var en fånge som drabbades. Komplicerat att räkna Inom kriminalvården menar man att det ibland kan vara komplicerat att räkna ut den exakta strafftiden eftersom det kan handla om flera domar som ska vägas samman och där personen kanske redan suttit frihetsberövad i olika omgångar och på så sätt redan avtjänat en del av straffet. Men justitieministern tycker man kan kräva av kriminalvårdspersonalen att man klara det här. – Vi har en hög arbetsbelastning inom kriminalvården liksom på många andra myndigheter. Det är rätt att det handlar om komplicerade beräkningar, men tror inte att man inte skulle kunna klara av dem hos kriminalvården. Chefer inom kriminalvården anser att domstolarna åter bör ha hand om strafftidsberäkningen men om man ska gå tillbaka till den gamla ordningen är för tidigt att säga än menar Thomas Bodström
Jonas Alsgren

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".