2002 dåligt år för pensionerna

Det svenska pensionssystemet gick dåligt förra året. Totalt förlorade dagens och morgondagens pensionärer hela 167 miljarder kronor. Och risken ökar nu för att pensionärerna snart får mindre pengar att röra sig med.
Det nya pensionssystemet är uträknat så att det klara enskilda dåliga år utan att pensionärerna får mindre pengar att röra sig med. Men de dåliga tiderna urholkar samtidigt systemet allt mer. En av de stora förklaringarna är raset på börsen som dränerade AP-fonderna på inte mindre än 85 miljarder kronor, visar Riksförsäkringsverket årsredovisning för 2002. Inga marginaler för överraskningar Det finns inga marginaler kvar för nya överraskningar i ekonomin om tiderna blir ännu sämre. Därmed ökar risken att pensionärerna inte får full kompensation i framtiden för prisökningarna, medger Riksförsäkringsverkets generaldirektör Anna Hedborg. – Vi tror att det ska kunna löpa utan den typen av justeringar av index som det blir om man hamnar i en situation där avgifterna inte riktigt räcker till skulderna till pensionärerna, säger hon. – Men det är klart att när överskottet i systemet är lite mindre är också risken lite större för att det, något enstaka år i alla fall, skulle kunna bli så att man räknar upp pensionerna med lite mindre än summan av pris- och inkomstökningarna. Nya prövningar väntar Om några år väntar ännu större prövningar av pensionssystemet. Det är när de stora 40-talistkullarna börjar gå i pension, säger Anna Hedborg. – Det är beräknat att pengarna ska räcka för fyrtiotalisternas stora pensioner i framtiden, säger hon. Men det som är dramatiskt för framtida pensioner är framför allt att vi blir äldre och äldre. Det är någonting i grunden positivt, men det betyder också att pensionerna blir dyrare och dyrare. – Varje år blir vi äldre och äldre och man kan räkna ut att för att behålla samma pensionsnivåer som vi har vant oss vid med nuvarande förväntad livslängd, så måste vi arbeta lite längre, säger Anna Hedborg.
Sören Granath
.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".