Allt mindre pengar till pensionen

Det svenska pensionssystemet gick dåligt förra året - totalt förlorade dagens och morgondagens pensionärer hela 167 miljarder kronor. Och risken ökar nu för att pensionärerna snart får mindre pengar att röra sig med
Det nya pensionssystemet är uträknat så att det klara enskilda dåliga år utan att pensionärerna får mindre pengar att röra sig med. Men de dåliga tiderna urholkar samtidigt systemet allt mer och en av de stora förklaringarna är raset på börsen som dränerade AP-fonderna på inte mindre än 85 miljarder kronor, visar riksförsäkringsverket årsredovisning för 2002. Det finns inga marginaler kvar för nya överraskningar i ekonomin om tiderna blir ännu sämre. Därmed ökar risken att pensionärerna inte får full kompensation i framtidsen för prisökningarna, medger riksförsäkringsverkets generaldirektör Anna Hedborg. Om några år väntar ännu större prövningar av pensionssystemet när de stora 40-talistkullarna börjar gå i pension, säger Anna Hedborg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".