Nervöst i Bagdad

De amerikanska styrkorna i Bagdad är sedan igår försatta i högsta beredskap inför Saddam Husseins födelsedag idag. För den händelse han fortfarande är i livet och tänker sig komma med en överraskning.
Det är nervöst denna heta dag som också är Saddam Hussiens 66-årsdag. Det är ett enormt säkerhetspådrag runt Bagdads konferenscenter i hjärtat av den störtade regimens pallats och paradområde. Men istället för födelsedagsparaderande mejslas Iraks politiska framtid ut. Militärt har amerikanarna total kontroll. Återuppbyggandet är på gång men nationsuppbyggandet är väsentligt mer osäkert. Shiamuslimerna var inte med Men än en gång var en av de viktigaste irakiska grupperna, den största shiamuslimska, så vitt jag har kunnat konstatera orepresenterade även vid detta möte liksom det första fiaskobetonade mötet i Nassiriya. Högljuda antiamerikanska demonstrationer Den pensionerade generalen Jay Garner och amerikansk defaktoguvernör över Irak har bjudit in över 300 irakier och exilirakier till den här konferensen. Som ses som en del i processen att skapa en rimligt representativ interrims administration för det som kallas det nya Irak. En process som verkar bli lika kaotisk som dagens konferens som ramades in av högljuda antiamerikanska demonstrationer.
Bengt Therner, Bagdad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".