"Smarta" busskort kan hota integriteten

Nu kommer de nya, smarta buss- och tågkorten som registrerar när man åker och var man kliver på. Uppgifterna kan lagras och användas av polisen. Det är en farlig utveckling, tycker Camilla Lindberg, riksdagsledamot för folkpartiet.

– Det är alltid så att ambitionen är att få ut någonting bra av det. Det är som med många andra register, ambitionen är bra, men när man sedan sitter där med informationen och möjligheten kan det användas till någonting negativt också, säger Camilla Lindberg.
De nya elektroniska reskorten införs nu av det ena kollektivtrafikbolaget efter det andra.

Västtrafik i västra Götaland, Trafik i Skåne och SL i Stockholm är på väg att införa systemen. Och andra bolag väntas följa efter i teknikskiftet.

De nya korten innehåller ett litet mikrochip som håller reda när och var man kliver på dock inte var man kliver av.

Västtrafik i västra Götaland tänkte från början registrera alla resor, både av- och påstigning, men avstod av praktiska, ekonomiska och tekniska skäl.

Informationen om var en viss person stiger på sparas i två månader. Man kan köpa kortet anonymt, men då kan man inte spärra sitt månads- eller årskort om det kommer bort.

Rikspolisstyrelsen säger till Ekot man inte utesluter att uppgifterna kan bli intressanta i polisutredningar.

SL vill ha de nya, smarta korten, säger Sara Broberg på SL.

– Vi behöver ersätta vårt gamla system som har funnits väldigt länge med magnetbiljetter och pappersbiljetter, och få ett mer effektivt och modernt system. Men det handlar också om att kunna ge våra kunder ett smidigare system där man kan betala på fler ställen och sätt, till exempel via internet.

Smidigt och lätt men ändå integritetskränkande tycker Camilla Lindberg.

– Det är många småsaker som i sin helhet gör att man känner sig väldigt observerad. Det är ju inte bara det här SL-förslaget som folk blir jätteupprörda över, men hela samhället går mer och mer mot ett övervakningssamhälle, säger Camilla Lindberg, riksdagsledamot för folkpartiet.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista