Akut vattenbrist i Basra

I södra Irak är bristen på vatten fortfarande akut. Många människor dricker smutsigt vatten som förorenats av avlopp. Många är kritiska mot att den USA-ledda styrkan ännu inte lyckats lösa vattenkrisen, och nu kommer rapporter om misstänkta fall av kolera.
Vid Röda halvmånens vattenstation köar Basras invånare för att få vatten. Brittiska soldater har ännu inte lyckats få igång normal vattenförsörjning här i södra Irak. Och fortfarande tvingas många att dricka smutsigt vatten, en del från den lortiga Shatt al Arab-floden, andra är så desperata att de hämtar avloppsvatten från sjukhus eller stillastående pölar. Diarré och kräkningar Tvärs över gatan ligger Basras största sjukhus. Doktor Ahmad Al Katrani håller på att behandla en ett och ett halvt år gammal pojke, Ali. Pojken kom hit med allvarig diarrë, kräkningar och uttorkning. Fyllda sjukhusavdelningar Doktor Al Katrani säger att lille Ali är ett av tre misstänkta, men ännu inte bekräftade, kolerafall i Basra. Han säger att sjukdomar orsakade av smutsigt vatten var mycket ovanliga före kriget. Nu är hans barnavdelning här på sjukhuset i Basra fulla av patienter. Han säger att de brittiska och amerikanska soldaterna inte gjort på långa vägar tillräckligt för att lösa vattenkrisen. Saknar pengar till vatten Lille Alis mamma, Hasiba Safar Ali, bor i Faw nära iranska gränsen. Hon tackar Gud att hennes son, som får vätska genom en slang i armen, nu är vid medvetande. Läkaren har sagt att han nog kommer att klara sig. Hon säger att hennes familj är fattig, de har inte råd att köpa rent vatten.
Nils Horner, Basra
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".