Bidragen ökar när folk lämnar a-kassan

Avhoppen från a-kassorna har fortsatt under sommaren samtidigt som prognoserna för arbetslösheten pekar uppåt. Följden när folk blir utan skyddsnät kan bli att kommunernas kostnader för socialbidrag ökar.

– Vänder ekonomin nedåt så är det många saker som går åt fel håll och då kan det bli förändringar ganska snabbt, säger Clas Olsson, chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting.

Men det kan vara en stor post då, att folk står utan skyddsnät?

– Ja. Om folk inte är med i a-kassan och arbetslösheten stiger då innebär det att kostnaderna för socialbidrag ökar, för det finns inte så många andra alternativ för dessa grupper, säger Clas Olsson.

De senaste fem åren har kommunernas kostnader för socialbidrag legat på omkring 9 miljarder kronor om året. Enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL, kan förändringarna som regeringen genomfört av a-kassan och sjukförsäkringen leda till att socialbidragskostnaderna ökar med cirka 1 miljard per år.

– Man stramar åt regler i de statliga trygghetssystemen och då kommer ett antal personer att trilla utanför. Och en del av dem kommer att fångas upp av kommunernas socialbidrag, säger chefsekonom Clas Olsson.

Ungefär en halv miljon svenskar har lämnat a-kassan sedan hösten 2006. Hur mycket just a-kasseutträdet betyder för socialbidragen har inte SKL beräknat, men Clas Olsson säger att effekter som inte synts när sysselsättningen varit hög kommer att bli tydliga om arbetslösheten stiger som i prognoserna.

– Det är först det kommande året som vi kommer att se eventuella konsekvenser av de reformer som genomförts. Stiger arbetslösheten igen blir konsekvenserna mycket större, och då får vi se om våra beräkningar var riktiga, säger Clas Olsson.

I Botkyrka kommun söder om Stockholm har socialbidragskostnaderna ökat med cirka tio procent i år. Och kommunen tror att kostnaderna kan dra i väg ännu mer, det säger verksamhetschefen Vlasta Markicic.

– De som har valt att lämna a-kassan, vi vet inte vad konsekvenserna blir när vi kommer in i en lågkonjunktur. Men det kan bli så att socialbidragskostnaderna kommer att öka, det är det jag befarar, säger Vlasta Markicic på Botkyrka kommun.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista