Indien

Många undernärda trots stark ekonomi

Barnen i de fattigaste delarna av Indien lider och många dör. Trots att landets ekonomiska utveckling pekar kraftigt uppåt så satsas det nästan ingenting på förbättrad hälsovård för de fattigaste, säger FN:s barnfond UNICEF i sin senaste rapport där Indien kritiseras hårt.

Det saknas en politisk vilja i Indien för att förbättra situationen för de fattigaste av de fattiga, säger Peter Toole, chef för FN:s barnfond UNICEF i Indien och den sydasiatiska regionen. Toole säger att landet haft en fantastisk ekonomisk utveckling under de senaste åren men att skillnaderna mellan de fattigaste och de rika blir allt större.

Den ekonomiska utveckling tycks aldrig nå de fattiga och de som behöver mest hjälp i form av sjukvård anser UNICEF.

År 2006 dog 2,1 miljoner barn som var under fem år i Indien, Var tredje kvinna i i Indien är undernärd, vilket innebär att risken är stor att de föder undernärda barn som riskerar att dö före fem års ålder.

Fortfarande så föder två av tre kvinnor i Indien sina barn i hemmet på grund av att det inte finns någon sjukvård att tala om i de fattigaste delarna av landet.

Om Indien inte gör någonting åt situationen så kommer FN-länderna knappast att nå det milleniummål som sattes upp i fråga om förbättrad hälsovård för att kraftigt reducera barnadödligheten med två tredjedelar fram till 2015.

Satsningar måste framförallt göras på landsbygden där majoriteten av befolkningen bor men där de allra flesta inte har tillgång till basal sjukvård, enligt FN.

Tidigare i år utfärdade UNICEF rapporter och varningar när det gäller just Indien med tanke på de stigande energi- och matpriserna som också drabbar de allra fattigaste och inte minst barnen.

Indien pekades ut som det land som hade klart flest undernärda barn i den sydasiatiska regionen. Fler än i både grannländerna Pakistan och det mycket fattiga Bangladesh.

Vladislav Savic, Bangkok
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista