S vann valet på sänkt arbetslöshet

Socialdemokraterna presenterade i dag sin analys av senaste valet. De vann valet för att väljarna kände av en bättre ekonomi och Göran Persson blev mera populär, är några av slutsatserna. Att partiet lyckades få ner arbetslösheten under fyra procent var avgörande.
– Med den vändningen ökar också väljarnas förtroende för socialdemokraternas sätt att sköta arbetslösheten, ekonomin, sjukvård, skola och så vidare. Och alla de kurverna växte på hösten så snabbt att vi kallar det för förtroendechock, säger Karl Petter Thorwaldsson som leder analysgruppen. En förtroendechock kallar alltså valanalysgruppen det faktum att socialdemokraterna gick från 36 till knappt 40 procent i valet i höstas. Valforskarnas analyser är inte klara på länge. Men socialdemokraternas egna valanalytiker tror alltså att orsaken bland annat var att Göran Persson blev mer populär efter terrordåden den 11 september och efter Sveriges tid som ordförande i EU. Dessutom hade partiet och facket slutit fred och samarbetat bättre än på länge. Men även om partiet gick fram, så var det historiskt sett ett dåligt val. Sämre än socialdemokraterna brukar göra. Och Karl Petter Thorwaldsson håller med att det nu kan låta märkligt att partiet berömmer sig av ett sådant resultat: – Ja, om det inte var för två saker. Det ena är att vi lyckades vänta 90-talets väldigt djupa förtroendeläge för socialdemokraterna. Det andra är att socialdemokraterna för första gången sedan 60-talet som socialdemokraterna går framåt när vi haft regeringsmakten. Om socialdemokraternas valanalysgrupp har rätt i sina slutsatser så borde det kunna skrämma socialdemokrater snarare än att lugna dem. Ekonomin har blivit sämre sedan valet och arbetslösheten stiger. Partiet och facket är splittrade om Euron och opnionssiffrorna har börjat vända nedåt. Karl Petter Thorwaldsson säger att socialdemokraterna har inte råd att göra sig impopulära igen: – Vi är inte ett parti som vinner valrörelser. Vi är ett parti som vinner förtroende mellan valen. Därför kan socialdemokraterns aldrig bli så impopulära som under 90-talet, om man vill vinna nästa val. Det måste alltid ledande socialdemokrater och fackföreningar tänka på. För att socialdemokraterna ska vinna valet 2006 måste de bli bättre på sjukvårdspolitik, integration och jämställdhet. Enligt valanalysen är partiets sjukvårdspolitik lokalt så impopulär att det drabbar hela partiet. Och gruppen kommer att få som den vill. Partiet ska ta fram ny aprogram på bland annat de här tre områdena till en extrakongress. Dessutom vill gruppen att fler socialdemokrater lokalt ska medietränas för att styra valdebatten bättre. Det handlar enligt Karl Petter Thorwaldsson om ungefär 1000 personer. Och han säger att det är en bra och billig invetsering: – Det handlar om några miljoner varje år. I förhållande till vad vi lägger på andra saker så tror jag att det är en ganska billig utgift. Och det är en överlevnadsfråga. Socialdemokraterna måste alltid ge utbildning till sina nya medlemmar. Annars blir vi sämre och sämre och förlorar vår möjlighet att vinna längre fram.
Fredrik Furtenbach
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".