Heckscher sparkar Gunnmo

Stockholms länspolismästare Gunno Gunnmo lämnar sin post med omedelbar verkan. Orsaken är att rikspolischefen Sten Heckscher inte längre har förtroende för honom. Heckscher anser att Gunno Gunnmo ingått ett löneavtal för poliserna i Stockholms län som är ekonomiskt ansvarslös.
Stockholms länspolismästare Gunno Gunnmo lämnar sin post med omedelbar verkan. Han tvingas lämna sitt jobb sedan rikspolischefen förklarat att han inte har förtroende för honom. Rikspolischefen anser att det nya löneavtal som Gunnmo skrivit på är ekonomiskt ansvarslöst. Löneavtal orsakade konflikten Det som orsakat konflikten är framför allt det tvååriga löneavtal som Gunno Gunnmo nyligen tecknade med polisfacket. Ett löneavtalet som ger drygt 6% och enligt rikspolischefen Sten Heckscher kommer att bli alldeles för dyrt. Men det han framför allt är kritisk till är att Gunno Gunnmo skrivit på avtalet utan att samråda med rikspolisstyrelsen eller dom andra länspolismästarna. Avtalet slog ned som en blixt - Det har då varit mycket diskussioner mellan de olika myndighetscheferna där man har berättat för varandra vad man håller på med och där har Gunno spelat en viktig roll. Men när det sen kom att handla om sitt eget avtal har han inte fört något sådant samtal utan det här slog ned som en blixt hos alla hans kolegor och där fanns det också en känsla av att ha blivit sviken, säger Sten Heckscher Ekonomiskt ansvarslöst Heckscher kallar löneavtalet ekonomiskt ansvarslöst och spår att andra poliser i till exempel Göteborg och Malmö kommer att vilja ha lika stora lönepåslag. Gunno Gunmo, 58 år, har arbetat som polis sen 1966. 1983 blev han fackordförande i Polisförbundet. När han för sju år sen blev länspolismästare i Stockholm beskrevs han som en ”mjuktuffis”. Heckscher får kritik Sten Heckscher får kritik från flera håll i dag. Vice ordförande i Stockholms läns polisstyrelse, socialdemokraten Ingela Thalen säger till TT att Gunno Gunnmos avgång både är oförståelig och beklagansvärd.
Jonas Alsgren,Catarina Malmsberg och Anna Tiblin Hansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".