Nya strejker inleds vid midnatt

Vid midnatt natten mot tisdag inleder Kommunal sin andra strejkomgång. Då går sammanlagt mellan 600 och 700 undersköterskor, sjukvårdsbiträden och laboratorieassistenter vid sju sjukhus i landet i strejk.
På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg töms en av de två avdelningar som är uttagna på patienter för att klara bemanningen, uppger Thomas Wallén, verksamhetschef för geriatriken på Sahlgrenska. – Vi får dra ner på antalet vårdplatser och stänger avdelning 69. Patienterna får flytta till andra avdelningar inom geriatriska kliniken. Kommer de att få sämre vård? – De kommer att få en bra vård men undersköterskorna behövs, säger Thomas Wallén Vad gör du som verksamhetschef för att patienterna ska få den vård de behöver? – Ser till att vi har så bra bemanning som möjligt på avdelning 38. Det blir en sköterskebemannad avdelning och då får vårdplatserna anpassas till de antal medarbetare som är i tjänst. Sjuksköterskorna gör jobbet Andra och framförallt sjuksköterskorna får göra de strejkandes jobb under den kommande veckans strejk, enligt verksamhetschef Thomas Wallén. Arbetsuppgifterna är inte försatta i blockad. Den här andra strejkomgången är betydligt mindre omfattande än den första som slutar vid midnatt natten till tisdag. 600-700 tas ut nu Sammanlagt går nu alltså mellan 600 och 700 undersköterskor, biträden och laboratorieassistenter vid Umeå universitetssjukhus, Skellefteå och Lycksele lasarett, Södersjukhuset och Huddinge universitetssjukhus i strejk, förutom vid Östra sjukhuset och Sahlgrenska i Göteborg. Där är Kerstin Carlsson Kommunals huvudskyddsombud. – De strejkande kommer att finnas här ute med banderoller och sina röda jackor, så de kommer inte att vara hemma, säger hon. Undantag för semestervikarier Den nyanställningsblockad som har rått fortsätter i alla kommuner och landsting men Kommunalarbetarförbundet gjorde på måndagen undantag för anställning av semestervikarier. Det hade annars kunnat bli ett problem, säger man på arbetsgivarsidan. Övertidsblockaden inom räddningstjänsten och strejken bland dem som tar hand om sopor fortsätter också. Strejkerna kommer sedan att hålla på till den 25 maj om ingen lösning nås. Än så länge har parterna inte haft någon kontakt med medlarna. Hur Kommunals strategi bakom växlingen mellan kommuner och landsting, samt omfattningen ser ut vill inte förbundet säga något om.
Pia Lille, Ekot, och Peter Stenberg, SR Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".