Volvo rullar på...

Buss och lastbilstillverkaren Volvo fortsätter att överraska och visa bättre resultat än väntat. Måndagens kvartalsrapport visar på en rejäl vinst, 757 miljoner kronor, men trots det menar Volvo att affärsklimatet är fortsatt osäkert.
Nya lastbilsmodeller är EN förklaringar till det bättre resultatet, säger VD Leif Johansson. Några siffror säger vad det handlar om, och skvallrar om att överraskningen inträffade redan förra året. För helåret 2002 gjorde Volvo en vinst på drygt 2 miljarder kronor, och det var betydligt bättre än året innan, som slutade med förlust på 1,9 miljarder. Första kvartalet i år gav en vinst på 757 miljoner kronor, jämfört med en förlust på 618 miljoner samma period 2002. Volvos verksamhet vilar på fem ben, eller divisioner, kan man säga, sedan personbilarna såldes till Ford 1999. Lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner,Penta och Aero. Och det är lastbilarna och båtmotorerna som fortsätter att dra in pengar i bolaget, medan bussar och flygplansmotorer förlorar pengar. Under första kvartalet har Volvo kört igång en grävmaskinsfabrik i Kina, och från fabriken i värmländska Arvika säljs det hjullastare som aldrig förr. Även försäljningen av båtmotorer går starkt och orderingången är den största hittills för Penta. Men bussmarknaden har kraschat på grund av att resebranschen har havererat, av kända orsaker. Behovet av underhåll och service av flygplansmototer minskar av samma kända orsak. Volvos resultat kommer även i fortsättningen att styras av hur man lyckas spara och gneta, säger Leif Johansson.
Tommy Fredriksson, ekonomireporter på Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".