Ericsson måste säga upp fler för att nå vinst

Minskad efterfrågan och prispress på utrustning för mobilnät kommer att slå hårt mot Ericssons resultat, som publiceras på tisdag morgon. Det tror många aktieanalytiker, som också räknar med att Ericsson kommer att säga upp fler anställda för att kunna nå vinst igen.
Helena Nordman-Knutsson, är telekomanalytiker vid Öhmans Fondkommission. – Jag tror att det behövs ytterligare nedskärningar om man ser på antalet människor som jobbar där. Väldigt lite talar för Ericsson inför rapporten imorgon. Väldigt mycket talar emot. Konkurrenterna har redan varnat för att 2003 kommer att bli sämre än de trodde tidigare. Nokia har till exempel aviserat personalneddragningar. Främst är det lägre efterfrågan från teleoperatörerna som gör att den närmaste framtiden ser mörk ut. Men det råder också en stark prispress. Speciellt hård press på priset är det vad gäller tredje generationens mobilnät, där priserna fallit med så mycket som 60-70 procent. Frågan är nu om de besparingar och personalnedskärningar som Ericsson gjort kommer att räcka till. Håkan Wranne telekomanalytiker vid Fisher Partners är trots allt fortfarande optimist: – Ja, det är jag. Men återigen vill jag poängtera att det är väldigt viktigt att vi får de här tecknen på en återhämtning under resten av året. För allt bygger på det vad gäller kostnadsbesparingar och kostnadsstruktur hos Ericsson. Och händer inte det här, får vi inte den här ökade försäljningen, så kommer det bli väldigt jobbigt, säger Håkan Wranne, telekomanalytiker vid Fisher Partners.
Thorbjörn Carlsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".