Tyska ekonomin fortsatt dålig

I Tyskland kom på måndagen de månatliga siffrorna om hur tyska företagare ser på framtiden och det var, som vanligt får man snart säga, dyster läsning.
Det är IFO institutet i München som intervjuar 7000 företagare om deras framtidstro och trots att undersökningen gjordes efter det att Bagdad föll, något som borde kunnat öka framtidshoppet enligt analytiker, så visar aprils ifo de sämsta siffrorna sedan december 2001. Nedgången är något större i västra än i östra tyskland och det är inom industrin man ser svartast på framtiden. Den här månaden var det många som hade trott att stämningsbarometern från IFO skulle vända lätt uppåt och det var med en nästan hörbar suck som undersökningen kommenterades idag. Möjligen kan förbundskansler Schröder se något positivt i de fortsatta negativa siffrorna, för nu får han än mer stöd för sin reformpolitik från näringslivet. Schröder ansätts annars som bäst från partiets vänsterflygel för att han för en alltför arbetsgivarvänlig politik. Men Gerhard Schröder själv, som idag i en omröstning inom partistyrelsen fick stort stöd för sina reformplaner,har hela tiden hävdat att det är nödvändiga smärtsamma nedskärningar som behövs och aprils ifoundersökning visar inga tecken på att ekonomin skulle vända.
Gunnar Bolin, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".