Irakisk övergångsregering inom en månad nytt mål

I Iraks huvudstad Bagdad har ledande irakier enats med Jay Garner, USA:s administrativa chef för Iraks återuppbyggnad, om att snabbt få till stånd en ny regering.
Inom fyra veckor ska en nationell konferens hållas i Irak där en övergångsregering ska väljas. Det blev det viktigaste resultatet av dagens möte där 250 irakier mötte den pensionerade USA-generalen Jay Garner. Starkast stöd tycks Garner ha bland den kurdiska befolkningen uppe i norra Irak. Flera shiamuslimska grupperingar bojkottade däremot dagens möte. Men splittringen är stor och andra shiamuslimska ledare deltog och prisade till och med Jay Garners ansträngningar. Att snabbt utse en övergångsregering ligger dock i linje med vad de allra flesta irakier anser: USA ska inte stanna kvar längre än nödvändigt i Irak. Det rådde också delade meningar vid mötet om vilken roll USA skulle spela i en övergångsregering fram till att reguljära val kan hållas i Irak. Många deltagare i mötet anser att irakierna ska styra landet utan inblandning medan andra tycker att det är för tidigt. Så även om flertalet välkomnar störtandet av Saddam Hussein, finns en rädsla för att USA nu försöker tvinga igenom sin vilja.
Christina Gustafsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".