Lundgren och Schyman i EMU-duell

Under måndagskvällen möttes vänsterpartiets Gudrun Schyman och moderatledaren Bo Lundgren för första gången i en debatt om valutaunionen EMU. Debatten hölls i Lund och de två debattörerna presenterades som en föredetting och en blivande föredetting.
Men den här inledningen var något som Bo Lundgren invände mot. – Jag kan lova att varken jag eller Gudrun aldrig någonsin blir föredettingar, sa han. Det var en debatt som inte innehöll några nya och oväntade argument. Gudrun Schyman och Bo Lundgren sammanfattade sina viktigaste argument så här: – Vill jag vara med och bygga upp ett Europas förenta stater, frågade Gudrun Schyman. – Har men en gemensam marknad som både ger fred och välstånd så är det ju ganska naturligt att man också har en gemensam valuta, sa Bo Lundgren. Att så många experter är oense om för- och nackdelarna med valutaunionen innebär inte att man skall göra EMU till en krånglig fråga, menade Gudrun Schyman. För henne handlar det om en demokratifråga och det kan vem som helst ta ställning till. Förenta stater eller frihandel Bo Lundgren poängterade att EMU inte handlar om att bygga ett Europas förenta stater utan om frihandel där en gemensam valuta är det naturliga. Han sa att många ledande politiker i Sverige är för en valutaunion och så blev EMU en könsfråga då Gudrun Schyman kontrade att de alla var män, något Bo Lundgren svarades så här på: – Jag undrade faktiskt när talibanerna skulle komma in. På frågan om vilket argumnet som är ja-respektive nej-sidans bästa, svarade de så här: – Jag tycker inte de har så bra argument, sa Gustrun Scyman. – När de peklar på att det finns risker med att ingöra euron så menar jag att det finns det med allt i livet, s¨det är korrekt, sa Bo Lundgren. Så var den första debatten i emu-frågan mellan Gudrun Schyman och Bo Lundgren över.
Jens Ericson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".